Manus för utbildningsfilm – TIPS 3

Manus är ett av de viktigaste momenten för att få fram en riktigt bra film. Tänk på att det är i detta moment som filmen skapas och du kan se konturerna av denna. Och här skapas samförståndet mellan dig och filmproducenten i manustexten. Några viktiga frågor att tänka igenom:

Hur lång skall filmen och manuset vara? Ett enkelt svar blir naturligtvis så kort som möjligt. Tänk på att tittaren vill ha så mycket information som behövs och inte mer. En hemsida är så mycket enklare. Här kan man breda ut sig och formulera och beskriva många saker i detalj på många flikar. I en utbildningsfilm så går det inte. Det blir en låång och trååkig film istället. Bättre att dela upp utbildningsfilmen i flera korta kapitel. Det gjorde vi på Mediaeffekt AB www.mediaeffekt.se när vi gjorde en utbildningsfilm för Volontärer åt Röda Korset med korta frågor efter varje kapitel. Den blev mycket bra. Vi tog ner en lärarledd utbildning på 8 timmar till 40 minuter. Det var en utmaning och tog sin tid. Om ni vill se denna utbildning kontakta mig direkt.

Hur skall man formulera sig? Det skall vara ett enkelt språk utan krångliga formuleringar som inte underlättar för att förstå handlingen. Och om man själv skall vara med i utbildningsfilmen t.ex. vid inledningen skall man inte läsa innantill i manuset utan hellre rakt ifrån hjärtat med ditt eget talspråk. Det blir alltid bäst.

Online education

Vad skall man säga och på vilket sätt i filmen? Som i föregående fråga och svar. Använd ett enkelt språk i manus så att alla förstår och ta inte med en massa fackuttryck som inte alla absolut kan och förstår. Ta med saker som gör att tittaren hajar till och blir mer fokuserad på innehållet. Provocera kan fungera om det gör filmen mer intressant. Försök ta med saker i manus som en tidning gör; dvs. var direkt i tonen och skapa intresse i rubriken eller inledningen så blir man mer nyfiken.

Vilken ton skall man ha i manus? Jag tycker man skall respektera tittaren och försöka vara så saklig man kan. Inga konstiga formuleringar eller nedsättande argument om något. Försök vara så intressant som en spännande bok eller intressant artikel kan vara. Var gärna personlig.  

 

Vem skall skriva manus? Vi på Mediaeffekt brukar skriva manus tillsammans med kunden. Kunden kanske skissar på ett manus och sedan bearbetar vi det och skickar tillbaka som ger OK, ibland efter vissa kompletteringar. Vanligast är att vi sätter oss i ett möte med kunden och går igenom hela manuset. Ord för ord. Då är kunden delaktig i slutresultatet och därigenom godkänner innehållet i filmen. Det blir så mycket enklare när filmen skall produceras och om manuset skall översättas till andra språk. Är det en längre utbildningsfilm med många kapitel så kan man skicka manustexten via mail så sparar man tid istället för att sitta i många och långa möten. Kan man få hjälp med manus? Visst , vi på Mediaeffekt brukar ibland skriva hela manuset och så får kunden godkänna texten. Vi brukar ta betalt för detta eftersom det innebär att vi  måste själva göra all research vilket tar sin tid.

 

 Skall det vara underhållande eller stramt fokuserat  manus? “If it bleed it leeds!” Om det blöder funkar det! Det innebär att om filmen är annorlunda,  underhållande och spännande så fungerar det alltid. Klicka på bilden för att titta på denna film med en annorlunda vändning  som producerades av oss på Mediaeffekt AB  åt Stockholms Stad.

JASOLYCKAN

Den har både drama och en oväntad vändning vilket skapar en känsla av oro. Tänk på att göra filmen så att man tycker att det är väl värd sin tid att se denna. Och tänk inte att det är “bara” en utbildningsfilm som skall visa på ett samband eller en instruktion,  utan ju mer pedagogisk och bra filmen är desto lättare och snabbare lär sig tittaren det han ska lära sig. Och det är ju det som är meningen med en utbildningsfilm.

Vem skall vara med och bestämma om innehållet i manus? Om kunden är duktig på texter och har kanske en informationsansvarig som är van vid att skriva texter. Då är denne absolut lämpad till att skriva ett utkast till ett manus. Finns inte det kan man fundera på vem som är lämpad. Det kanske finns en specialist som man kan intervjua eller så gör vi på Mediaeffekt jobbet. Tänk på att inte ta med prestige i texten och innehållet. Tänk på att om man har gjort många filmer så finns det mycket lärdom i det.  Erfarenhet  är viktigt här. Den som hjälper dig med manus måste ha bra känsla för skrift och se framför sig hur slutresultatet skall bli  Ett viktigt tips! “Kill your Darlings”. Ta inte med konstiga formuleringar som inte underlättar för tittaren.  Att försöka ta med för mycket i manus och filmen blir inte bra. “Keep it simple stupid” är ett bra riktmärke. Enkelt och rakt på sak är bäst när du skriver manus.

Storyboard

Hur mycket tid har du för att skriva och titta igenom manuset? Det är speciellt viktigt om det är en längre utbildningsfilm med flera kapitel. Det tar sin tid att formulera sig på ett bra sätt. Därför måste du avsätta tid för projektet. Och är de flera personer hos dig som skall vara med och tycka till  om manus måste det finnas en som är projektledare. Denne skall vara med och driva projektet och manuset framåt annars kan det dra ut på tiden. Vi har sett att är det bristen på tid och engagemanget som gör att processen med att göra en film tar längre tid än förväntat. Tänk på att regelbundet få feedback på filmproduktionen. Då blir slutresultatet som du har förväntat dig eller till och med bättre.

DSC_0197 (2)

Spotify

Huvudstaden 1

Mediaeffekt ABs maskot: Spotify

Conny TryggManus för utbildningsfilm – Tips 3

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.