Inspelning av en film kräver ibland en klappa

Inspelning – Tips 4

Inspelning – Tips 4

När du har manuset på plats är det dags för inspelning av utbildningsfilmen. Var börjar man? Under manusarbetet har man tagit fram ett storyboard parallellt. Se här för ett hjälpverktyg online: http://www.storyboardthat.com/  Det är ett visuellt manus som man fyller med olika miljöer och personer samt text. Utifrån detta förstår man hur hela inspelningen med platser, personer och miljöer skall gå till.

Inspelning då passar det bra med ett Storyboard

 

Vem skall vara med i utbildningsfilmen?  Det kan styras av budgeten om man skall ta in skådespelare och statister. Det blir alltid bättre med proffs som har agerat förr.

Inspelning kräver ibland en fotograf

Var skall man spela in? Det kan vara utomhus eller inomhus och i studio eller i sin hemmiljö (kontoret,fabriken etc.). Här är ett exempel på en film som Mediaeffekt AB ( http://www.mediaeffekt.se/kunder/#mg ) producerade både utomhus och inomhus: http://youtu.be/SY_Rcn-GvlU Kan man styra miljön med ljud och ljus så är det alltid bäst = Studio men det kan bli lite dyrare.

Inspelning i en studio hos filmproduktionsbolaget Mediaeffekt AB i Stockholm

Teknikkomponenter? Du behöver såklart kamera, lampor och mikrofoner. Ju mer avancerad utrustningen är desto dyrare. Generellt råd är att använda en HD-kamera med separat ljudingång så blir ljud och bild bäst. Mikrofon i form av handmick eller trådlös “mygga” är att föredra framför kamerans mick, då det oftast blir burkigt ljud. Och allt går att hyra

Inspelning då behövs en proffsig kamera

Vem sköter inspelningen? Det gör producenten och på Mediaeffekt är det Mats Berglund: Läs mer här: http://www.mediaeffekt.se/mediaeffekt-om-oss/. Mats är projektledare för de mindre produktionerna och håller koll på regi, manus och teknik samt miljöer och personer. När det gäller kamera och utrustning kan man filma själv eller så hyr man in kameraman som gör jobbet och som kan ta med sin utrustning som kamera, mikrofoner och ljus. Läs Mats blogg om filmproduktion här.

Inspelning då skall ni använda Mats Berglund Producent Mediaeffekt AB

Vad skall man tänka på vid inspelningen? Det är många detaljer att tänka på; Närbild, utsnitt, tagningar, miljöbilder större och mindre, bakgrunder, förgrunder, hur dagsljus kommer in och lampljus. Slarvar man med dessa punkter blir produktionen sämre. Vill du läsa mer om inspelning av en utbildningsfilm. Se här:

Huvudstaden golf miljöbildHuvudstaden golf miljöbildInspelning med regissören

Conny TryggInspelning – Tips 4

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.